IPL – SKINREJUVINATION

IPL – KÄRL & PIGMENTERINGAR

Få maximal kollagenproduktion & jämnare hudton med IPL

Ledande IPL teknologi med ”Stellar M22” från Lumenis. Lumenis är företaget som utvecklade IPL teknologin och är pionjär inom estetisk medicin och används av ledande kliniker runtom i världen.

VAD ÄR IPL?

IPL är en ljusbehandling och vidareutveckling av laserteknik där många olika våglängder av ljus påverkar de allra yttersta lagren i mellanhuden. En resultatinriktad behandling som arbetar på flera problem samtidigt.

IPL- Intensivt pulserande ljus behandlar:

 • kärl i ansiktet
 • underliggande rodnad
 • rosacea
 • pigmenteringar
 • oönskad hårväxt.
 • hudföryngring
 • acne, röda acneärr

Hur fungerar IPL?
IPL fungerar så att ljuset passerar det översta hudlagret, utan att påverka eller skada detta. Därefter absorberas IPL-ljuset av kärl och pigment och utvecklar en lokal värme. Det gör att kärlen drar ihop sig och pigmenten bleknar. Cellerna i huden blir efter behandling aktiverade och kommer igång och jobbar hårdare vilket leder till ökad spänst och fukt i huden.

FÖRVÄNTAT RESULTAT
Hudföryngring med IPL brukar ge ett mycket tillfredsställande resultat. De flesta behöver 3-5 behandlingar.

Efter detta brukar:

 • pigmentering och ytliga blodkärl ha försvunnit/kraftigt reducerats.
 • Underliggande rodnad reduceras ca 40-50 %.
 • ökad lyster och bättre hudtextur
 • finare linjer och torrhet minimeras.

KONSULTATION
Under konsultationen ges en uppskattning av vilket behandlingsresultat som kan förväntas och hur många behandlingar som kommer krävas. Det är viktigt att komma ihåg att detta bara är en uppskattning.

NÄR PASSAR INTE BEHANDLINGEN?

 • Om du inte är fullt frisk
 • Öppna sår
 • Vid hudcancer
 • Om du är gravid eller ammar
 • Om huden är solbränd
 • Vid blödarsjuka
 • Benägenhet för Keloid ärr
 • Svårinställd diabetes (du måste ha ett stabilt blodsocker först)
 • Går på mediciner som ger en ökad ljuskänslighet.

INNAN BEHANDLINGEN

Undvik att sola 4 veckor innan.
Undvik brun-utan-sol-produkter 1 månad innan behandling.

UNDER BEHANDLINGEN
Du får ta på dig ett par skyddsglasögon. Ett tunt lager gel läggas på huden. Varje skott med IPL ljuset känns varmt och snärttande.

EFTER BEHANDLINGEN
Du återgå direkt till vardagliga aktiviteter och arbete men undvik aktiv solning i ett par veckor.

Före & Efter

IPL - KÄRL & RODNAD

HUR FUNGERAR BEHANDLINGEN? När ljuspulserna träffar blodkärlen ombildas ljusenergin till värme. Om man kommer upp i tillräcklig hög värme i kärlen kommer kärlväggarna kollapsa och klibba ihop sig. När kärlväggarna klibbar ihop sig stannar blodflödet i kärlet och kärlet förlorar också sin egen blodförsörjning. Detta gör att kärlet faller sönder och försvinner inom ett par veckor.

Det kan dock krävas flera behandlingar för att uppnå ett optimalt resultat. Det bör passera minst tre veckor mellan behandlingarna. IPL är det absoluta förstahandsalternativet om man behandlar spridda, ytliga blodkärl på kinderna och rodnad på näsa och kinder.

EFTER BEHANDLINGEN. Direkt efter behandlingen har huden en rodnad och känns varm. Några kärl kan ha försvunnit direkt medan andra syns mer tydligt. Vid behandling av underliggande rodnad är det inte ovanligt att det blir blåmärken. Det kan uppstå direkt efter behandlingen. Inom ett par dagar brukar rodnaden och eventuell svullnad ha lagt sig helt. Om blåmärken har uppstått är de borta efter ca 1-2 veckor.

FÖRVÄNTAD RESULTAT. Behandling av ytliga blodkärl och rodnad i ansiktet med IPL brukar ge mycket goda resultat. Jämfört med andra behandlingar, ger denna mest tillfredsställelse. Beroende på vad som skall behandlas och hudtyp kan det behövas flera behandlingar:

 • Ytliga blodkärl generellt i ansiktet brukar försvinna efter 2-4 behandlingar
 • Underliggande rodnad generellt i ansiktet, med och utan uppblossningar, brukar reduceras mycket efter 3-4 behandlingar.
 • De kärl som har dragit ihop sig och försvunnit vid behandlingen är borta för alltid men ofta har du en ärftlig benägenhet att bilda nya kärl och kan behöva göra en uppföljande behandling på just de nya.
 • OBS! Risken att få nya kärl ökar kraftigt om du vistas mycket i solen.
IPL - PIGMENTERINGAR

IPL-behandling mot pigmentfläckar kan utföras så länge fläckarna har en tydlig kontrast mot huden runtomkring.

Pigmentfläckar som kan behandlas är:

 • Solfläckar
 • Åldersfläckar
 • Fräknar

Solfläckar, åldersfläckar och fräknar måste alltså ha en tydlig kontrast och vara mörkare än huden omkring om behandlingen skall vara effektiv. För att få ett fullvärdigt resultat kan det behövas flera behandlingar. Det måste gå minst tre veckor mellan varje behandling.

HUR FUNGERAR BEHANDLINGEN? Genom en glasprisma avges ljusenergi med våglängder som melanin tar till sig. Med tillräcklig hög energi sprängs pigmentet sönder och kommer upp till ytan, för att senare flagna av.

EFTER BEHANDLINGEN kan huden bli lätt röd. Du återgå direkt till vardagliga aktiviteter, men undvik aktiv solning i ett par veckor. Pigmentfläckarna som blev mörkare och kom upp till ytan kommer flagna av inom loppet av en dryg vecka.

FÖRVÄNTAT RESULTAT. Pigmentfläckar brukar vara relativt enkla att ta bort med andra generationens IPL laser. Det finns några faktorer som påverkar resultatet:

 • Mängden pigment
 • Hudtyp
 • Storlek på området

MÄNGDEN PIGMENT. Pigmentfläckar som är mörka innehåller också mycket pigment. Dessa är lättare att påverka än ljusare fläckar med mindre pigment.

HUDTYP spelar en stor roll i laserbehandlingen. Personer med ljusare hudtyp har mindre pigment i huden. Därför blir kontrasten till pigmentfläckarna stor, vilket gör det lättare att göra en aggressiv behandling utan större risk för skada. Personer med mörkare hudtyp har mycket pigment i huden. Det gör att kontrasten till pigmentfläckarna oftast blir mindre, och man får göra fler behandlingar för att närma sig energin som ger en god effekt på pigmentfläckarna men inte skadar huden runtomkring.

STORLEKEN på området avgör också hur många behandlingar som krävs för att få bort pigmentfläcken. Större områden kräver ofta fler behandlingar för att få ett lyckat resultat.

OBS! Pigmenterade områden tas successivt bort och väl borta så är de borta för alltid. Den största boven för producerande av pigmenterade områden är solen, det innebär att du kan få tillbaka pigment på nytt på samma ställe om du utsätter dig för mycket sol.

IPL - ACNE & ACNEÄRR

Behandlingen går ut på att ljusenergin reducerar bakteriehalten och inflammationen i huden. Acne orsakas av tilltäppta talgkörtlar i huden. Acne kan utlösas eller förvärras av hormonella faktorer, läkemedel, kosmetika och petande i huden. Laserbehandling med IPL kan reducera acne lika effektivt som långvarig antibiotikabehandling.

HUR FUNGERAR BEHANDLINGEN? Acnebakterien släpper ifrån sig ett pigment som tar till sig ljusenergin från laserskotten. I huden ombildas ljusenergin till värme och orsakar skada och dödar bakterien. Detta gör att färre bakterier kan orsaka en tilltäppning av talgkörtlarna. IPL-behandlingen reducerar också den inflammatoriska aktiviteten i huden. Med en lägre inflammatorisk aktivitet reduceras också acnen. Du kan behöva flera behandlingar mot acneärr för att uppnå ett bra resultat. Tiden emellan behandlingarna bör minst vara 3 veckor.

FÖRVÄNTAD RESULTAT. En lPL-behandling mot acne ger generellt väldigt goda resultat. Det finns ett flertal, större vetenskapliga studier som styrker att IPL-behandlingar mot acne ger ett bra resultat. Efter 4 behandlingar förväntas en reducering med ca 50 av den aktiva acnen.

PL - HUDFÖRYNGRING
Huden åldras naturligt och påverkas konstant av många yttre påfrestningar. Faktorerna ger pigmentering, blodkärl och rodnad på en hud som tappat sin lyster och fasthet. Hudföryngring med IPL är effektiv i att reducera många av de förändringar som åldern, sol, väder och vind har orsakat. Man kan med fördel kombinera IPL med Dermapen – microneedling, PRX eller övriga peelingar för snabbare och bättre resultat. Vi erbjuder kombinationsbehandlingar till reducerade priser.

HUR FUNGERAR BEHANDLINGEN? Hudföryngring genomförs med IPL-intensivt pulserande ljus. IPL avger ljusenergi som både pigmentering och ytliga blodkärl tar till sig. När ljusenergin träffar pigment och kärl ombildas energin till värme. Vid tillräcklig hög värme sprängs pigment sönder och kärl kollapsar. Pigmentering och blodkärl försvinner och huden får en ökad lyster.

FÖRVÄNTAD RESULTAT. Hudföryngring med IPL brukar ge ett mycket tillfredsställande resultat. De flesta gör 4 behandlingar. Efter detta brukar pigmentering och ytliga blodkärl ha försvunnit eller kraftigt reducerats. Rodnad brukar kunna reduceras ca 40-50 %. Man får en ökad lyster och bättre hudtextur. Resultatet blir en jämnare hudton och en ökad lyster. Om du önskar en förbättrad hudstruktur som minimerar linijer och porer samt en jämnare hudton kan man kombinera IPL med Dermapen/microneedling till ett reducerat pris.

FRÅGOR & SVAR
Gör IPL ont?
Det känns en del. När vi behandlar med IPL så varar varje ljusblixt någon tusendels sekund och känns ungefär som när en gummisnodd som snärttar mot huden. Alltså en kort, snabb smärta som de flesta känner är ok.

Vem är inte lämpad för IPL?
Vi behandlar inte gravida eller personer som lider av ljuskänslighet eller går på mediciner som ger en ökad ljuskänslighet.

Är ljuset från IPL farligt?
Ljuset från IPL är ofarligt. Det finns ett integrerat filter i maskinen som tar bort all skadlig strålning. För att skydda dina ögon ger vi dig skyddsglasögon under behandlingen.

Hur lång tid tar det att bli behandlad?
Hur lång tid behandlingen tar beror på vilket område som behandlas och hur stort det är. Varje IPL-puls täcker ett område av 1×2 cm alternativt 1×3 cm, vilket gör behandlingen både snabb och effektiv. Om vi tar hela ansiktet som exempel så tar det cirka 20 minuter att behandla.

Finns det några risker med IPL?
Biverkningar på grund av IPL är väldigt sällsynt med 2:ra generationens IPL. En mindre svullnad och rodnad kan uppstå direkt efter behandlingen, men lägger sig oftast inom några timmar efter behandling.

Har min hudton/hudfärg betydelse?
Ja, det har det faktiskt. För brun/mörk hy så kan vi inte köra med samma starka effekt som vid ljus hy. det gör att det kan krävas fler behandlingar för en mörkare hud att uppnå samma resultat vid IPL-behandling.

PRISER

IPL – Ansikte 1 995 kr

IPL – Ansikte & hals 2 495 kr

IPL – Ansikte. hals & dekollatage 2 995 kr